• 1-3 dages levering
  • Fri fragt over 599,-

Her kan du finde svar på hvordan du undgår møl i tøj!

Angreb af møl

Undgå møl i tøj:

Møl er desværre ikke noget der hører fortiden til, og det er bestemt ikke ønskværdigt, at blive invaderet af små banditter, der rigtig gerne vil gå om bord i uld- tøjet eller uldundertøjet. En ihærdig hun møl kan lægge et sted imellem 100 til 250 æg, på f.eks. uldstof, pels, polstrede møbler eller lignede. Æggene klækkes efter et par uger og resultatet er gulhvide larver, der primært ernærer sig af den keratin, som alle uldfibre indeholder. Faktisk er det langt fra sikkert, at du opdager det førend det et alt for sent.  

Et angreb af klædemøl efterlader enten små eller aflange huller i uldtøjet, og det er i reglen tydeligt at se, hvor stoffet er blevet beskadiget. DU kan se hvordan et angreb ser ud på billedet herover. Det er dog en formildende omstændighed, at klædemøl primært bliver tiltrukket af beskidt eller snavset tøj, der blandt andet indeholder kropsvæsker, som de kan suge fugt fra. Altså kan du komme langt med at vaske dit uldtøj grundigt inden opbevaring, og sørge for at det er fuldstændig tørt, inden du hænger det væk, eller lægger det på plads.  

En anden præventiv foranstaltning for at undgå møl, er at anbringe små poser i dit klædeskab, der indeholder æstetiske olier fra f.eks. cedertræ, citrongræs eller lavendel. De udsender nogle dufte, som klædemøl simpelhen ikke bryder sig om. Du bør også gennemgå dit uldtøj med jævne mellemrum, og hvis dit klædeskab viser tegn på angreb af møl, er det særlig vigtigt, at det bliver rengjort med sæbevand og vasket grundigt ned.  

Hvordan kommer man af med møl?

Er skaden allerrede sket og viser dit uldtøj tegn på angreb, så kan du med fordel kaste dig ud i en af følgende behandlinger: 

  • Vask tøjet ved ca. 50 grader, hvilket slår møllene ihjel. Dog skal du være opmærksom på, at høje temperaturer kan bevirke, at ulden kommer til at filtre.
  • Så en anden og måske mere farbar vej med uldtøj er at anbringe det i en fryser i ca. 3-4 dage. Undgå at pakke det for tæt i fryseren, da luften skal kunne cirkulere ved minus 18 grader.
  • Du kan også forsøge at varme tøjet i din ovn, da møllene dør, hvis de udsættes for omkring 41 graders varme. No more and no less.

Hvordan ser møl ud?

En klædemøl, kaldes også for en tekstilmøl, og du kan genkende den på deres lidt karakteristiske guld- eller kobberfarvede kroppe. Klædemøl bliver ca. 6-8 mm lange når de er fuldvoksne. Deres larver har gulhvide kroppe med et brunt hoved og kan blive ca. 10 mm lange. Altså er det relativt let at se forskel på klædemøl og den frø møl, du kender, som besøgende i dit køkken. En frø møl er let genkendelig på deres brunlige farve, ligesom de har sorte pletter på ryggen. Endelig ligner pelsbillen eller pelsmøl, som er omtalt herunder en klædemøl, men den er en anelse mørkere i den gyldne farve.

Pelsbiller:

Som det er tilfældet med klædemøl, kan dit uldtøj også blive angrebet af pelsbiller. Hun billen lægger tilsvarende sine æg i organiske materialer, hvorefter larverne ernærer sig af ulden, uld tekstiler, tæpper eller pelse. Et angreb viser også i dette tilfælde, meget tydelige tegn på uregelmæssige huller i stoffet.  

Som præventiv foranstaltning bør du undgå dannelse af støv i dit skab eller opbevaringsrum, det kan også være en god ide’ af bruge myggenet i vinduer og døre. Er dit uldtøj angrebet, kan det også her hjælpe med opbevaring i fryser eller frostrum.

Det kan ikke umiddelbart tilrådes, at benytte kemisk bekæmpelse eller insektspray mod møl eller pels biller. Særlig da midlerne ofte indeholder stoffer der er sundhedsskadelige for mennesker. Endelig kan du undgå klædemøl og pelsbiller ved at opbevare dit uldtøj eller uldundertøj i tætlukket emballage. Plastik er særdeles velegnet til formålet, og det er da også forklaringen på, at mange producenter af uldtøj, stadig benytter denne form for emballering af uldtøjet. Når det så er sagt, så er det selvfølgelig også et område, der er under konstant forbedring eller udvikling, til mere miljøvenlige alternativer.  

Mamelukker i uld og silke fra Joha.

Fine og feminine shorts i uld og silke

199,95 DKK
Fine og feminine trusser i uld og silke fra Joha

Joha uld silke blonde trusser med tungekant

169,95 DKK
Uld og silke undertrøje med lange ærmer.

Joha uld silke bluse i lækker grøn farve - ribbet

449,95 DKK
Uld silke underkjole fra Joha

Joha uld silke underkjole med fine detaljer

449,95 DKK
Joha uld og silke underkjole

Lækker uld og silke underkjole i sort fra Joha

449,95 DKK