• 1-3 dages levering
  • Fri fragt over 599,-

Hvad er oeko tex og hvorfor skal du vælge oeko-tex tekstiler

OEKO TEX

Hvad er Oeko tex ? 

Hvad er eco tex standard 100, og hvorfor bør du vælge Oeko tex tekstiler? I dagens Danmark kan du desværre sagtens finde masser af tekstiler på hylderne, som er et sandt slaraffenland, for sundhedsskadelige stoffer. Det sker selvfølgelig i lyset af, at det fortsat ikke er alle virksomheder der forholder sig kritisk eller selektivt til netop den problemstilling.

Der kan være tale om både allergi- og kræftfremkaldende kemikalier, og der kan være tale om kemikalier som ingen kender langtidseffekten af. Som forbruger kan du ikke umiddelbart, hverken se eller føle om tøjet indeholder stoffer der kan være til skade for dig eller dit helbred, og af præcis den grund bør du kende til Oeko tex mærkningen og andre certifikater, der kan give dig tillid til de tekstiler du køber, det kunne også være GOTS eller Svanemærket.

Ecotex standard bruger da også mottoet ”tiltro til tekstiler”, og er nok den certificering, der er allermest udbredt. For at opnå retten til at bruge Oeko tex mærket, skal producenten naturligvis leve op til de krav der er fastsat i standarden. Oeko tex anses for at være verdens førende ”sundhedsmærkning” for tekstiler, og den kan også dække alle aspekter af produktionen.

En Oeko tex certificering overholder ikke alene lovgivningen, men den er også langt mere vidtrækkende. Blandt andet i forbindelse med regulering af kræftfremkaldende azo-farvestoffer, samt i tilknytning til brug af nikkel, som metaltilbehør i knapper, lynlåse og tilsvarende. Hvis du vil vide præcis hvilke sundhedsskadelige stoffer som reguleres af Eco tex 100, kan du finde en fyldestgørende oversigt her: Teknologisk Institut - Oeko tex.

Test og kontrol er uvildig, og den omfatter årlige kontroller i forbindelse med forlængelse af certifikatet. Desuden laves der årlige stikprøvekontroller på 25 til 30% af alle Oeko tex 100 mærkede produkter i verden. Kontrollen foretages af Oeko tex institutter, der desuden har til opgave at krydstjekke hinanden, med det mål at øge både sikkerhed og troværdighed. 

Oeko tex er derudover en forening der bidrager til helt generelle forbedringer indenfor det kemikaliefri område, herunder forbedring af standarder, prøvnings-system og testmetoder, alt sammen baseret på lægefaglig viden om sundheds- og miljøskadelige stoffer, ny lovgivning om kemikalier eller hele udviklingen på tekstilområdet. 

Hos Svanebutikken kan du være sikker på, at få den rette vejledning om de certificeringer der ligger bag de enkelte produkter og producenter. Du kan altid finde de respektive oplysninger i varebeskrivelsen her på shoppen, ligesom der selvfølgelig findes offentligt tilgængelige registre, som også er til rådighed for dig, og alle andre forbrugere. I udgangspunktet er alle de produkter Svanebutikken forhandler fra henholdsvis Joha, Claire, og MP Danmark certificerede med Oeko tex 100, men der kan forekomme nogle få undtagelser fra reglen.    

Er du på udkig efter rendyrket økologi kan jeg anbefale dig at tage et kig på vores GOTS certificerede udvalg fra Engel Natur. 

Blå uld silke tanktop / undertrøje fra Claire Woman

Blå uld silke tanktop med fine blondekanter fra Claire

399,00 DKK
Hvid uld silke undertrøje / tanktop Claire Woman

Hvid undertrøje / tanktop i uld silke fra Claire

299,00 DKK
Sort tanktop i uldsilke fra Claire Woman

Sort tanktop i merino uld og silke fra Claire Woman

299,00 DKK
Uld silke bluse - Oeko tex 100 certificeret

Uld silke bluse - Oeko tex certificeret

399,00 DKK