• 1-3 dages levering
  • Fri fragt over 599,-

Derfor bidrager uld til at styrke dit immunforsvar

Styrk dit immunforsvar

Styrk dit immunforsvar

Du ved det sikkert allerede, at huden er dit største og allervigtigst sanseorgan. Huden tjener dig som en slags beskyttende lag mod påvirkninger udefra, det kan være mod varme, mod kulde, mod stråling eller bakterier. Huden holder et stabilt indre miljø og bidrager til at opretholde din krops- og fugtbalance. Huden hjælper dig faktisk også med at føle, når du er dybt berørt, i smerte, eller når du føler pres. Din hud kan på daglig basis afgive imellem 1 til 2 liter væske, alt afhængig af dit fysiske aktivitetsniveau, det sker igennem dine svedkirtler, og med det formål at køle din krop ned. Ud over svedkirtler indeholder din hud også blodkar, som er med til at opretholde og kontrollere både din væskebalance og kroppens temperatur.

For ikke at skabe ubalance i hele ”øko-systemet” om man så må sige, er det særdeles vigtigt at din beklædning er i stand til at absorbere eventuel over-skydende fugt og sved, og i øvrigt at transportere den til din krops overflade, hvor den så kan fordampe. Virker hele denne ”luftningsproces” ikke efter hensigten, sker der simpelthen en ophobning af varme og fugt under tøjet. Ud over at det kan være ekstremt ubehageligt, da kroppen ender med at blive overophedet, kan denne ubalance også medvirke til, at du bliver langt mere modtagelig for forkølelse, snue eller det der er værre. Det gi’r måske sig selv, at hvis kroppen udsættes for konstant fugt, så er den også langt mere disponeret for udvikling af baktier, svamp m.v.

Din huds evne til at transportere fugt eller sved til kroppens overflade, og dermed beskytte dig imod kulde eller varme afhænger i stor udstrækning af det materiale, du har på kroppen og tæt til huden. Selve materialets beskaffenhed spiller også en rolle, og faktisk gør det en forskel om stoffet er strikket eller vævet. Strikkede materialer er langt mere tilbøjelige til at danne en isolerede luftpude, som huden kan ånde igennem, end det er tilfældet med vævede tekstiler. Set i forhold til de fleste andre tekstiler, er tekstiler der stammer fra animalske fibre, langt bedre til, at afgive og aflede varme, og i særdeleshed uld eller uld silke.   

Ubehagelig svedlugt skyldes de bakterier, der udvikler sig meget hurtigt når du sveder. Nogle tekstiler og i høj grad de syntetiske, har en sjælden evne til få den slags bakterier til at trives. Animalske fibre, herunder uld og uld silke, er derimod i stand til at optage lugten, og får den også til at fordampe, som det allermest effektive værn imod bakteriernes yderligere udvikling. Det er i virkeligheden det der menes, når fagfolk omtaler de antibakterielle egenskaber, der ofte forbindes med blandt andet uld. 

Det foranstående gør selvfølgelig uld til et særdeles velvalgt materiale, når det kommer til valg af undertøj, og særlig hvis du er disponeret for forskellige betændelsestilstande. I den forbindelse er det vist almen viden, at blandt andet uldtrusser og ammeindlæg kan gøre en kæmpestor og meget præventiv forskel. Det er også svært at komme udenom uldsokkerne, hvis du har tendens til sved eller svamp, og sidst men ikke mindst har jeg rigtig mange kunder, der roser uldundertøjet for den lindrende virkning det har, hvis man lider af gigt eller har andre ledsmerter.  

Det er med andre ord svært at uddistancere uld eller uld silke.  Men det er samtidig værd at understrege, at de andre naturlige fibre, du finder her på siden, faktisk besidder en del af de samme egenskaber, herunder bambus. Og det er sammen med alle de miljømæssige fordele og aspekter, den altoverskyggende grund til, at de naturlige fibre, har så meget ”taletid” her på Svanebutikken.dk