• 1-3 dages levering
  • Fri fragt over 599,-

Få bedre nattesøvn om vinteren- sådan gør du!

Få en bedre nattesøvn

Vejen til en bedre nattesøvn

Kan du også have svært ved at sove om natten? Det er ikke alle det falder lige nemt, og nogle kan have meget svært ved at sove i perioder. En god nattesøvn er vigtig, for at ens liv kan fungere optimalt. Perioder med for lidt søvn, kan have en dårlig indvirkning på kroppen. Det kan blandt andet være med til at svække dit immunforsvar, og øge muligheden for stress. 

Om vinteren kan manglen på sol i forvejen være med til at bidrage til disse ting hos mange, så derfor er det endnu vigtigere at ens søvn fungerer i dagligdagen. Mens vi er på vej ind i en mørkere årstid, hvor det er ekstra vigtigt at være udhvilet, så kan du læse med her, og få nogle tips til at få en bedre nattesøvn om vinteren. 

Gør dit soveværelse behageligt

Lys er noget der kan gøre det svært for mange at sove. Om vinteren kan solen ikke genere det store, medmindre man har en omvendt døgnrytme, men til gengæld kan skæret fra en gadelampe virke generende. For at undgå ubehageligt og generende lys, kan du anskaffe en sovemaske. Du kan også med nogle gode gardiner, sikre at der ikke kommer uønsket lys ind. Mange gardiner kan desuden hjælpe med at skærme for træk. Ikke alle huse eller lejligheder er lige tætte, så selvom gardiner ikke ligefrem er isolerende, så kan de alligevel afskærme for den værste trækken. Du kan finde mange typer gardiner som kan hjælpe med at skærme mod gade lys, eller mod træk der, for nogen, kan virke forstyrrende på deres søvn. Du kan blandt andet finde mørklægningsgardiner der kan hjælpe mod disse ting. 

Noget andet, der måske kan hjælpe dig, er at minimere brugen af dit soveværelse. Nogen kan være fristet til at sidde i sengen og arbejde, eller se film i sengen. Men dette kan måske have en forstyrrende effekt på din søvn. Hvis du sidder og forbinder soveværelset med opgaver på jobbet, så kan det blive meget svært at falde i søvn. Dit soveværelse skal gerne være et sted hvor man slapper af og finder ro. En varm dyne i et køligt rum kan derimod have en rolig effekt på en. Så sørg gerne for at have luftet godt ud inden sengetid. Det skal dog heller ikke blive så koldt, at det påvirker din krops temperatur negativt. Ved at gøre soveværelset mere tilegnet søvn, vil det måske kunne have en effekt på, hvordan du slapper af derinde. 

Husk træning i løbet af dagen

Motion og træning kan også være behjælpelig når det kommer til at få bedre nattesøvn. Måske har du prøvet at se efter en dag på ski, eller anden hård fysisk aktivitet, hvor nemt det er at falde i søvn. Musklerne går i hvilefase efter brug, så derfor kan det have en god effekt på din søvn, hvis du får bevæget dig i løbet af dagen. Dog skal du ikke til at træne en halv time før sengetid, da det kan have en opkvikkende effekt i stedet. Det kan være forskelligt hvornår det passer ind i dagen, men prøv dig frem og se om det ikke har en beroligende effekt på dig. 

Sørg for ro i god tid 

Lige så vigtigt det er at få pulsen op i løbet af dagen, lige så vigtigt er det at komme ned i gear inden sengetid. Det kan betyde du må slukke fjernsynet eller slukke telefon/ tablet, og i stedet sætte noget beroligende musik på, eller læse en god bog. Du kan også dæmpe lyset lidt, mens du gør klar til at gå i seng. Lys kan også virke opkvikkende og være forstyrrende for ens søvn. Du kan også prøve at tage et dejligt varmt bad lige inden sengetid. Det vil sikkert få dig til at slappe af, og forberede kroppen på ro. 

For at få en bedre nattesøvn om vinteren, kan det altså være godt at prøve at:

  • Holde lyset ude, ved for eksempel at bruge mørklæggende gardiner
  • Slukke al elektronik i god tid og slappe af
  • Sove i et køligt rum med en varm dyne
  • Motionere i løbet af dagen for at gøre musklerne trætte

Det kræver ikke meget tilbehør at kunne få en god nattesøvn. Faktisk skal du bruge så lidt som muligt. Lys og lyd er ret så generende, så prøv at holde det på et minimum inden sengetid. Du bør nok også holde igen på de lidt for spændende krimier. Det kan være svært at blive afslappet af, at læse i bøger med for meget spænding eller drama. Sørg i stedet for at bruge ting, der har en beroligende effekt på dig. Det kan også være en idé at spare på koffeinrige drikkevarer nogle timer før sengetid, så det ikke opkvikker dig lige inden du vil sove. 

Hold dig varm og få en god nattesøvn

For at undgå at vågne op om natten og fryse, kan du klæde dig varmt på inden sengetid. Med noget lækkert uldundertøj kan du slippe for den kulde som vinteren ofte byder på. Det er det perfekte tilbehør til at sove varmt og trygt. Ved at tage uldent undertøj på, kan du sove lunere og roligere. Kroppen skal ikke på overarbejde, men kan blot slappe af. 

Dette er blot nogle få tips man kan afprøve, hvis man har svært ved at sove om natten. Der kan selvfølgelig ligge nogle dybere og meget seriøse grunde bag for nogle, for eksempel hvis man lider af søvnapnø. Men i perioder kan man være ramt af besvær med at få en god nattesøvn. Det kan være at sæsonskifte betyder, at man skal udskifte sine dyner til enten nogle varmere eller koldere. Lyset kan også spille ind og give besvær med at finde ro. Nogle udskifter deres gardiner til mere mørklæggende gardiner, for at prøve at gøre deres søvn bedre. Det er med at prøve sig frem, og se hvad der kan hjælpe dig til at kunne sove bedre. 

 

Dette indlæg er lavet i samarbejde med: lokalseo.dk