• 1-3 dages levering
 • Fri fragt over 599,-

Uldundertøjets historie – dette skal du vide!

Uldundertøjets historie

Uldundertøjets historie

Igennem tiden har uld spillet en vigtig rolle i fremstillingen af undertøj. Dette skyldes både, at uld generelt har været et materiale, som har været nemt at få fat i, såvel som at det er en type garn, som indeholder en lang række gode egenskaber, som er eftertragtede i godt undertøj. Dette er da netop også grunden til, at vi stadig den dag i dag bruger uld til at skabe behageligt og praktisk undertøj af. 

Hvis du er nysgerrig på at lære mere om uldundertøjets historie så læs med herunder og bliv klogere på, hvordan uld igennem tiden er blevet brugt til at skabe undertøj med. 

Et ældgammelt materiale

Uld er blevet brugt til at skabe tøj med igennem mange tusinde år. Faktisk stammer det ældste stykke uldtøj, som man har fundet, helt tilbage fra omkring 1500 år f. Kr. Dermed er det altså et materiale, som er blevet brugt i utroligt lang tid, hvormed man også kan antage, at det er blevet brugt til at lave undertøj med helt tilbage fra før vores tidsregning. 

Grunden til, at man sikkert har valgt uld til at lave beklædningsgenstande med, er, at det har været et materiale, som har været relativt let at få fat på. Mennesket har nemlig holdt får igennem mange tusinde år, og da dyrene ofte blev brugt til føde, så var ulden et biprodukt, som man dermed udnyttede til at skabe tøj med. 

Uldundertøj til at holde varmen med 

Ulden er dog ikke udelukkende blevet brugt, fordi den var nem at få fat på. Grunden til, at uld er blevet brugt til tøj allerede for mange tusinde år siden, er den samme grund, som gør, at vi stadig den dag i dag bruger det til at skabe tøj med; det er nemlig en type garn, som indeholder rigtig mange gode og praktiske egenskaber.

En af garnets bedste egenskaber er netop, at det er varmeregulerende. Det vil altså sige, at uld er med til at sørge for, at man hverken bliver for varm eller for kold, når man bærer det. Dermed kan man bruge denne type garn året rundt, da det om sommeren vil være med til at afkøle én, mens man om vinteren bliver holdt dejligt varmt af disse fantastiske små fibre.

I takt med at produktionen af tøj - og specielt undertøj - udviklede sig, så fastholdtes ulden hovedsageligt til produktionen af det mere praktiske undertøj, som er designet til at holde én behageligt varm. Bl.a. er langt undertøj ofte lavet af uld netop på grund af dets egenskaber.

Uldens mange fordele

Som nævnt ovenfor, så er en af uldens store fordele, at den er varmeregulerende. Dette er dog langt fra den eneste fantastiske egenskab, som denne type af garn gemmer på, og som har været med til at give den så lang en historie indenfor produktionen af tøj og undertøj. Denne type af fibre er nemlig også;

 1. Svedtransporterende
  Dette vil sige, at når du er aktiv og dermed kommer til at svede under dit tøj, så fjerner fibrene fugten fra din hud. Dette er bl.a. med til at holde dig varm, men det er altså også med til at sørge for, at du føler dig komfortable.
   
 2. Fugtsugende
  Denne egenskab hænger lidt sammen med evnen til at transportere sved væk fra kroppen. Når det er gjort, så optager fibrene nemlig fugten, men da de kan rumme utroligt meget vand, så skal man altså svede rigtig meget, førend tøjet overhovedet begynder at føles fugtigt.
   
 3. Lugtfjernende 
  Tøj lavet af uld behøver man ikke vaske nær så tit, som man gør med tøj lavet af andre typer af fibre. Dette skyldes nemlig, at fibrene til en grad er selvrensende, hvormed man altså kan bruge tøjet op til flere gange, førend det kommer til at lugte surt eller dårligt på nogen måde.

Alle disse gode egenskaber har altså været grunde til, at uldundertøjets historie er blevet så lang og omfangsrig, som den er. 

Uld i den moderne verden

I dag bliver uld stadig brugt meget i produktionen af undertøj - dog bliver det ikke længere udelukkende brugt til at skabe praktisk undertøj med, men det har også gjort sit indtog i mode-verden, hvor uldundertøj også bliver betragtet som værende smart og moderne. 

Uldundertøj behøver nemlig ikke længere være groft og kradsende, som mange sikkert har en tendens til at forbinde det med. I dag findes der nemlig et hav af forskellige typer af uldgarn, som alle har forskellige egenskaber og fordele. F.eks. kan man købe merino-garn, som er utroligt blødt, og dermed velegnet til at lave alt fra trusser til boksershorts af.  

På den måde er det også blevet nemmere at give undertøjet et blødt og fint udtryk, hvilket har gjort det langt mere eftertragtet. Mange foretrækker netop også garnet, fordi det er et naturprodukt, hvilket kan være at foretrække over kunstige akrylgarner, da det i større omfang tillader huden at ånde. 

Uldundertøj til dig og din familie

Uld er heldigvis stadig et materiale, som der kan fås i rigelige mængder. Dermed er det ganske let for dig at finde noget lækkert undertøj - måske endda på udsalg, hvis du er heldig-, som kan give dig masser af gode fordele, når du bærer det.

Det er dog ikke kun dig selv, som kan have glæde af at bære uldundertøj. Undertøjet egner sig nemlig til hele familien, da det netop kan findes både som trusser, boksershorts, undertrøjer, BH'er osv., hvormed I alle kan nyde gavn at de mange gode egenskaber, som netop har gjort uldundertøjets historie så lang, som den er er - og mon ikke dens historie vil fortsætte langt ud i fremtiden.