• 1-3 dages levering
  • Fri fragt over 599,-

Kan man få uld der ikke kradser? - 5 gode egenskaber ved uld!

Kradser uld?

Du trækker stolt den nye flotte undertrøje af den reneste uld over hovedet en kølig efterårsmorgen. Samvittigheden er også helt i top. Det er jo selveste naturen, der har leveret råvaren til denne fantastiske nye trøje af fint uldgarn.

Ikke alt er dog, som det burde. I spejlet er du et overrasket vidne til en sammentrækning af dit eget ansigt, og du har svært ved at holde irritationen tilbage. Uldtrøjen kradser, og det klør over hele din overkrop! Men er det rigtigt, at der er noget uld som kradser, og noget der ikke gør?

Forarbejdningen er blevet bedre

Det er rigtigt, at der er noget uld, der er finere i strukturen end andet, og jo finere det er, jo mindre klør det på huden. Nu bruges de groveste uldtyper hoved-sageligt til fremstilling af frakker og tæpper. 

Som regel er det den fine uld, der bruges til at fremstille tøj, der skal sidde direkte på kroppen. I dag er forarbejdningen også blevet så forfinet, at man kun sjældent bruger det yderste lag ”kradseuld” i tøjproduktionen. Modsat kradsefuld findes jomfru merino uld, som er det første uld, der bliver klippet af lammet og det er noget af det blødeste uld, man kan få. 

Hvorfor kradser uld?

At dit uldtøj er begyndt at kradse og klø, kan også have noget at gøre med, om det er behandlet og/eller vasket forkert.

Uld indeholder et naturligt fedtstof (lanolin), som er vigtig for uldens egenskaber. Derfor er det afgørende, at man kun vasker sit uldtøj i uldvaskemiddel. Tøjet skal desuden enten vaskes i hånden eller på uldprogrammet i vaskemaskinen.

Har man noget kradsende uldtøj, kan man eventuelt forsøge at blødgøre det ved hjælp af eddike og balsam. Følg dog altid tøjets vaskeanvisninger.

Uld fra får:

På grund af prisen og den gode slidstyrke fremstilles det meste uldtøj til hverdagsbrug af uld fra får. Nogle eksempler på disse typer følger her:

  • Merino-uld er en meget blød, fin, let og slidstærk uldtype, der kommer fra merinofåret. Disse egenskaber gør ulden særdeles velegnet til især undertøj. Hos Svanebutikken sælger vi udelukkende merino uld fra merino får, som sikrer at ulden ikke klør og samtidig er af høj kvalitet.

  • Shetlands-uld er en skotsk type, der kommer fra Shetlands-fåret, og er lidt grovere i strukturen end merinoulden. Derfor er denne uldtype bedst egnet til tøj, som ikke sidder inderst på kroppen, da det godt kan kradse på huden.
  • Lamme-uld fra de purunge lam er meget fin og er derfor af en meget eftertragtet kvalitet. Her er merinoulden også lidt finere end Shetlandsulden – og igen lidt dyrere.

Eksempler på fin uld fra andre dyr

  • Kamel-uld er en varm, blød og slidstærk luksusvare. Den kommer fra en særlig slags kamel, der kun kan klippes sjældent. Derfor er den dyr og eksklusiv.

  • Angora-uld er en ekstrem blød og let type, som leveres af Angorakaninen. Den hører til de varmeste typer, men er meget skrøbelig. Derfor bruges den hovedsageligt i luksusvarer.

  • Kashmir-uld kommer fra Kashmirgeden og er virkelig fin og blød, men ikke så slidstærk som fåreuld. Typen hører til i den dyre ende.

  • Alpacauld stammer fra det sydamerikanske tamdyr, alpacaen, der er i familie med kamelen. Denne type bruges også for det meste i luksusprodukter.

Hvilke 5 gode egenskaber er der ved uld?

1. Uld kan med fordel bruges hele året: 

Om vinteren holder uldens struktur på den varme, som kroppen afgiver. Om sommeren derimod, har uld en kølende effekt. Fibrene vil absorbere en del af fugten fra kroppen. Luftens- og kroppens varme får derefter fugten til at fordampe og det er det, der giver den dejligt kølende effekt.

2.Uld transporterer sved

Foruden at være vandafvisende kan uld fugt-absorbere helt op til 30% af egen vægt. Denne egenskab giver dig fornemmelsen af at være tør, selv på cykel turen den hotteste sommerdag. Til sammenligning ligger f.eks. bomuld kun på omkring 6%. Derfor er der ikke meget, der overgår undertøj af den bløde merinould.

3.Ingen lugtgener

Den naturlige fedt på uldens overflade gør, at de bakterier, der normalt er årsag til at tøj lugter, får rigtigt dårlige levevilkår. Dette sammenlagt med uldens måde at håndtere fugt, forebygger lugtgener i tøjet.

4.Uldtøj er strygefrit

Strukturen i uld er luftig og let, og derfor krøller tøjet ikke så nemt. Det er endnu en god grund til, at uldtøj er ideelt at have med i rejsetasken.

5.Smudsafvisende og brandhæmmende

Dens antistatiske egenskab gør, at smuds og snavs ikke så let sætter sig på tøjet. Den vandafvisende effekt er også decideret gavnlig i forhold til at spilde væske på tøjet. Man kan for det meste nå at aftørre, inden tøjet har suget væsken. 

Holder man af at sidde foran bålet i baghaven med lille junior, er der endnu en gavnlig effekt ved uld. Hvis man er så uheldig, at gløder skulle blæse op og ramme barnets tøj, så vær ganske rolig! Uldtøj flammer nemlig ikke op, og gløden kan blot viftes væk.

Med disse 5 fakta om uld er det oplagt at holde sine indkøb af tøj i slidstærk, fin og blød uld.